İnci Tükay Fan Sitesi | Sihirli Annem Dizisi ©2011 | www.inciturkay.net

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun Uyeol


Join the forum, it's quick and easy

İnci Tükay Fan Sitesi | Sihirli Annem Dizisi ©2011 | www.inciturkay.net

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun Uyeol

İnci Tükay Fan Sitesi | Sihirli Annem Dizisi ©2011 | www.inciturkay.net

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Süreç Film tarafından yine Star Tv'ye hazırlanan ve Mayıs'ta ekranlarda olacak Sihirli Annem'in çekimleri Nisan ayında başlayacak.

 

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

    hllyldz
    hllyldz
    Admin
    Admin


    Erkek Mesaj Sayısı : 1772
    Doğum tarihi : 03/07/92
    Yaş : 31
    Nerden : Mersin - Mut

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun Empty 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

    Mesaj tarafından hllyldz Cuma Nis. 23, 2010 3:39 pm

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu, bugün başkent Ankara başta olmak üzere tüm yurtta ve yurtdışındaki temsilciliklerde düzenlenecek etkinliklerle yaşatılacak.

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 90'ıncı yıl dönümü dolayısıyla bugün resmi daireler, özel kuruluşlar, askeri birlik, kurum ve karargahlar Türk bayrağı ve ****** posterleriyle donatılacak. Kutlamalar, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve beraberindeki heyetin, Anıtkabir'e çelenk koymasıyla başlayacak. Ulus ******, Sıhhiye Zafer ve ****** Orman Çiftliği'ndeki ****** anıtlarına da çelenk konulmasının ardından kutlama coşkusu, 19 Mayıs Stadyumu'na taşınacak. Resmi kutlama programının yanı sıra bazı üniversite, belediye ve sivil toplum örgütleri de düzenleyecekleri etkinliklerle ******'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayacak.

    Türk Hava Kurumu, İstanbul, Ankara, Antalya, Muş, Aydın, Manisa, Denizli, Bursa ve Karadeniz Ereğli'de düzenleyeceği motorlu yamaç paraşütü, paraşüt, radyo kontrollü model uçak gösterileri ve halk uçuşlarıyla 23 Nisan coşkusuna ortak olacak. Çankaya Belediyesi 1000 Çocuk Korosu da 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda konser verecek. Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM), 23 Nisan Cuma Günü İstanbul ve Eskişehir'den gelecek öğrencilere Anıtkabir ve Birinci Meclis binasını gezdirecek. Serebral Palsili Çocuklar Derneği, 23 Nisan günü ve hafta boyunca bazı etkinlikler düzenleyecek. Başkent Üniversitesi tarafından da "5. Geleneksel 23 Nisan Transplantasyonlu Çocuklar Balosu" 24 Nisan Cumartesi günü üniversitenin Bağlıca kampüsünde yapılacak.

    23 NİSAN KORTEJİ

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 90'ıncı yılı dönümünü başkent caddelerinde kutlayacak. Belediyenin kutlamaları, 24 Nisan Cumartesi günü, masal ve çizgi film kahramanlarından oluşan araçların yer aldığı kortejin geçişiyle başlayacak. Altınpark'tan başlayacak kortej Kızılay'da son bulacak.

    Kortejin geçişi sırasında çocuklara binlerce top dağıtılacak. Kortejin ardından, Kızılay'da Ferhat Göçer ve Gülşen, konser verecek. Kutlamalar çerçevesinde yapılacak havai fişek gösterileriyle Kızılay meydanı ışıl ışıl olacak.


    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir.[2] Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ****** tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de resmî tatil günü ve ulusal bayramıdır.Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki ******'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.

    En son 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

    Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Günümüzde bayramda, yabancı ülkelerden çocuklar getirilmekte, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.[4] Ayrıca 1933'te ******'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği[6] günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

    Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.

    ÇOCUK BAYRAMI NEREDEN GELİYOR?

    23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir.[1] Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır.[5] Nihayet 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti o günü Çocuk Bayramı olarak şöyle duyurmuştur.

    “ Millet Meclisimizle millî devletimizin Ankara'da ilk teşkile günü olan Millî bayram Cemiyetimizce çocuk günü olarak tesbii edilmiştir. Bize yeni bir vatan veyeni bir tarih yaratıp bırakan mübarek şehitlerle fedakar gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evladları ve nihayet alelıtlak bütün muhtac-ı himaye-i vatan çocukları namına milletin şevkatli ve alicenab hissiyatına müracaat ediyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hatta vakti ve hali müsait çocuklardan mini mini vatandaşlar için yardım bekliyoruz. Her sayfası başka bir şan ve muvaffakiyetle temevvüç eden milletimizin, yarın azami derecede muavenet göstermekle beraber, çocuk gününün layıkı veçhiyle neşeli ve parlak geçirilmesi için aynı derecede alaka ve müzaheret göstereceğinden emin olan Himaye-i Etfal Cemiyeti, şimdiden arz-ı şükran eder.

    Bu tarihten itibaren bu üç kavram, aynı gün üzerinde birleşecek ve çocuk bayramı olma konusunda bir kanunla belirlenmişlik olmaksızın kutlanmaya başlanacaktır.[6] Cemiyeti buna iten neden ise cemiyetin yetim çocukları için gelir kaydetme anlayışıdır.[13] Böylece çocuk bayramı ortaya çıkmıştır. Çocuk bayramı adı daha resmiyet kazanmamış olsa da, bundan sonra 23 Nisan "Millî Hâkimiyet Bayramı"nın yanısıra "Çocuk Bayramı" olarak da kutlanacaktı.

    1927'de ilk kez kez kutlanan çocuk bayramı, başta kaynak oluşturma olmak üzere, çocuklara neşeli bir gün geçirtmeyi hedeflerinde bulunduruyordu.[5] 23 Nisan 1927'deki ilk bayram Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için ****** arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu'nun konser vermesini sağlamıştır. O yıl cemiyetin Ankaradaki binalarından birine Çocuk Sarayı adı verilmiş ve burada düzenlenen çocuk balosuna İsmet (İnönü) Bey'in çocukları da katılmıştır.

    1929'da çocuklara ilgi daha da artmış ve o yıl ve daha sonraki yıllarda 23-30 Nisan haftası "çocuk haftası" olarak kutlanmıştır. Daha sonraları, 70'li yıllara kadar ulusal boyutta ünlenerek ve katılımı artırarak ilerleyen 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına 1975'te Türkiye Radyo Televizyon Kurumu da katılmış ve bir hafta çocuk programları yayımlamıştır.1978'de Meclis Başkanlığı'nın izniyle meclisteki törenlere çocukların da katılması sağlandı.[6] 1979'da bu uygulama Ankara ilkokullarından gelen çocuklarla düzenli olarak başlatıldı, 1980'de de bütün illerden gelen çocuklarla "Çocuk Parlamentosu" oluşturuldu. 1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.

    Bayramın en son şeklini alışı ise 1981'de gerçekleşmiştir.Darbe döneminde Milli Güvenlik Konseyi bayramlar ve tatillerle ilgili kanunda yaptığı değişiklikle o güne kadar kanunen adı konmamış bir şekilde kutlanan bayrama "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını vermiştir.

      Forum Saati Salı Mayıs 07, 2024 2:24 am